AKREP, YELKOVAN VE DÜNYA

Saat M.Ö 4000′ li yıllarda Mısır’da icat edilmiştir. Mısırlılar güneşin doğuşuna ve batışına göre gölge boyunun hesaplanmasıyla başlamıştır. Ardından günümüzde bile biblo ve hediyelik eşya amaçlarıyla kullanılan kum saati ve su saatlerinin icatları gelmiştir. Saat her şeyin başlangıcıydı. İnsanlık için büyük bir adım oldu. Günümüzde zaman kavramı hayatımızın her alanında kullanılan bir olgudur.


Zaman ve saat üstüne kurulan birçok günlük konuşmalarımız. Saat kavramının dünyanın her noktasında aynı ölçü birimlerinde kullanılması evrenselliğine işarettir. Saatin zamanla geliştirilmesi farklı malzemelerden zaman olguları oluşturulmasına neden olmuştur. Saat günümüze gelene kadar ateş, su, kum, güneş, mekanik, köstekli, elektronik saatler oluşmaya başlamıştır. İnsanoğlu bu tarz saatleri hayatının bir parçası haline getirmiş ve kullanmıştır.


Günümüzde saat kavramı artık elektronik konumda ilerlemektedir. Saat insan hayatını ve dünyayı o kadar çok etkileyen bir olaydır ki insanoğlu dünya üzerinde enerji sarfiyatını azaltsın güneşten daha fazla yararlansın diyerek dünya genelinde saatlerin 1 saat ileri ya da 1 saat geri alınması mevsimlere göre değiştirerek kendine göre uygulamaya sokmuştur. Bununla beraber evrenden enerji konusunda ne kadar duyarlı olduğunu göstermiştir.


Saat kavramı saatçilik mesleğini doğurmuştur. Saatçiler insanoğlunun hayatında önemli bir yer tutan çeşitliklerin hem tamirini ve hem de satışını yapmaktadır. Saat çeşitleri günümüzde kol saati, duvar saati, çalar saat ve cep saati gibi türlerin de farklı modelleri bulunmaktadır. Bu türlerin montajını ve tamirini yapan saatçilerdir. Saat için de en önemli 3 faktör bulunmaktadır.


Saniye, yelkovan, akreptir. Saniyenin etrafında bir tur atması bir dakikayı, yelkovanın etrafında bir tur dönmesi bir saati, akrebin de etrafında bir tur dönmesi bir günü tamamlatmaktadır. Dünya hareketi, güneşin hareketi ve hesaplamaların oluşan olayların saat üzerinde etkileri bu şekilde yansır.


Saat dilimleri güneşin doğuşuna ve dünya üzerindeki her meridyen arasının 4 dakika olması sebebiyle saat farkları oluşmaktadır. Ülkeler arasında kabul edilen saat dilimleri farklarının evrensel olması birçok alana da etki saplamaktadır. Saat farkları ticareti, yolculuğu, yapılan anlaşmalar, hukuksal olayları vb. birçok olayda insanlara yardımcı olmaktadır.